Temperatuur baby: hoe meet je het en wat is normaal?

De temperatuur van je baby kan sterk wisselen. Het is daarom vooral de eerste weken belangrijk om regelmatig te meten hoe warm je kindje is. Wat is een normale temperatuur voor baby’s en wat moet je doen als je meting hiervan afwijkt?
Temperatuur baby
Vlak na de geboorte kan je baby zijn lichaamstemperatuur nog niet zo goed regelen. Terwijl op temperatuur blijven juist belangrijk is voor je kindje om goed te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. Het is daarom verstandig om regelmatig zijn temperatuur op te nemen met een thermometer. Zo kan je tekenen van koorts of ondertemperatuur snel herkennen.

Daarnaast is het verstandig om je kindje de eerste dag(en) een mutsje op te zetten. Als je baby prematuur is, is dit soms iets langer nodig. Na de eerste week kan je baby zelf zijn temperatuur regelen via het hoofd.

Wat is een normale temperatuur voor mijn baby?
De normale temperatuur voor je baby ligt tussen de 36,5 – 37,5°C. Een temperatuur onder de 36°C noemen we ‘ondertemperatuur’. Is je kindje warmer dan 38°C, dan is er sprake van koorts.

In de tabel hieronder zie je welke betekenis de lichaamstemperatuur van je baby heeft en wat je kan doen bij een afwijkende temperatuur.

< 36°C
Onder-temperatuur
Bel de verloskundige of huisarts, houd je baby zo goed mogelijk warm
36 - 36,5°C
Lage temperatuur
Meet opnieuw, kleed je kindje warmer aan en meet een tijdje later nog eens
36,5 - 37,5°C
Normale temperatuur
Niks, je baby heeft een goede lichaamstemperatuur
37,5 - 38°C
Verhoging
Kleed je kindje minder warm aan en meet na een tijdje opnieuw
> 38°C
Koorts
Bel de verloskundige of huisarts, zorg dat je baby zijn warmte kwijt kan

Temperatuur baby in de kraamtijd
In de kraamtijd is het extra belangrijk om de temperatuur van je baby in de gaten te houden. Afwijkingen in de lichaamstemperatuur kunnen namelijk wijzen op infecties of ‘opstartproblemen’. Doorgaans zal je kraamverzorgende adviseren om de eerste drie dagen bij elke verschoning te temperaturen. Na drie dagen kan je twee keer per dag meten. In de kraamweek is het verstandig om je verloskundige of huisarts te bellen bij een afwijkende meting.

Na de kraamtijd
Na de kraamtijd hoef je niet meer dagelijks te temperaturen. Je kan dan af en toe het voorhoofd en de nek van je baby voelen. Twijfel je, voer dan een meting uit met de thermometer. Is je kindje jonger dan 3 maanden en heeft hij koorts? Raadpleeg dan altijd je huisarts.

Opnemen temperatuur baby
Het opnemen van de temperatuur van je baby gaat het nauwkeurigst met een digitale, rectale thermometer. Deze vind je meestal in het kraampakket. Ontsmet de thermometer voor gebruik, smeer het topje in met wat vaseline en breng hem ongeveer 1,5 cm in de anus van je kindje. Zodra het metalen puntje niet meer zichtbaar is, ben je diep genoeg. Na het piepsignaal is de meting voltooid en kan je de temperatuur aflezen.