« EHBO.NU

Gepubliceerd op 23-04-2021

EHBO NU?

Hoe kunnen we volgens de laatste richtlijnen nog hulp geven?

Eindelijk de kappers mogen weer open en ook de kinderen mogen (voor een deel) weer naar school. Maar de RIVM richtlijnen luiden nog steeds zoveel mogelijk thuis werken en de anderhalve meter te handhaven. In het burgerlijk wetboek staat dat iedereen verplicht is om mensen in nood te helpen, de hulpverlening gaat gewoon door. Ook bij u op het bedrijf.. Hoe kunnen we als EHBO-er en/of BHV-er onze functie in deze tijd nog uitvoeren en durven we dit nog wel aan?

Ik merk het afgelopen jaar dat deze vragen alleen maar groter zijn geworden. Er heerst een hoop onduidelijkheid of we nog wel eerste hulp adequaat kunnen, mogen en willen verlenen. Hierbij een paar vraagjes waarop ik u een kort antwoord kan geven.

Mag ik iemand nog reanimeren?

Je weet tenslotte niet of iemand besmet of drager is van o.a.. de coronavirus. Mag je dan een AED gebruiken?

Om dit soort vragen te beantwoorden raad ik u aan om ook in deze tijd de EHBO en/of BHV trainingen te (blijven) volgen. Bijvoorbeeld bij COTA kunnen we deze training coronaproof aanbieden. Hierbij in het kort wat de reanimatierichtlijnen momenteel zijn::
Bel altijd 112 indien er geen ademhaling is (controleer deze door niet boven het hoofd van het slachtoffer te hangen). Het beademen is helemaal vervallen, je mag alleen de borstcompressies uitvoeren. Gebruik hierbij beschermingsmiddelen, zoals nitril handschoenen. Zorg er ook voor dat andere hulpverleners op afstand blijven. Voor het juiste protocol kun je deze link gebruiken.

Hoe gaat het nu met ontruimen bij bijvoorbeeld brand?

Wellicht is in een noodsituatie het niet mogelijk om de anderhalve meter te waarborgen, maar is het cruciaal dat iedereen zo snel mogelijk het pand kan verlaten? Je eigen veiligheid is hierbij het belangrijkste. Je kunt bijvoorbeeld als bedrijf de looproute aanpassen door een aparte in- en uitgang te creëren, maar als er echt paniek is gaat alles natuurlijk anders.”  Een tip om de ontruiming zo spoedig en veilig mogelijk te laten verlopen is een goed plan te bedenken om te kunnen vluchten in nood situaties. Zo’n vluchtplan of ontruimingsplan kun je oefenen d.m.v. table-top oefeningen met het personeel of gewoon met het gezin te bespreken wat je moet doen in bepaalde noodsituaties

Moet ik mijn EHBO-trommel aanvullen met extra mondkapjes aan?


“Nee, dit is niet nodig. Wel is het belangrijk om nogmaals te benadrukken dat mond-op-mondbeademing op dit moment niet is toegestaan. Het gebruik van een beademingsdoekje mag dus ook niet worden gebruikt in tijden van de coronapandemie.

ehbo-01619192394.jpg