wonden
Je peuter is lekker beweeglijk en boordevol energie. Heerlijk rondrennen, van de glijbaan vliegen en de wereld al crossend op de loopfiets ontdekken. Een botsing of een sneetje ligt in deze fase sneller op de loer. Weet je hoe je een wondje bij je kind verzorgt? Dit zijn de belangrijke tips voor wondzorg bij je peuter.
Met een actieve peuter in huis kom je waarschijnlijk deze type wonden het meest tegen:
Schaafwonden en snijwonden
Blaren
Brandwonden
Blauwe plekken
Een tand door de lip
Per type wond is een andere wondverzorging nodig.
Schaafwonden en snijwonden bij je peuter
Met het spelen in de tuin of tijdens een rondje fietsen, is er altijd een kans dat je kleine een schaafwond oploopt. Geschaafde knieën, ellebogen of knokkels komen het vaakst voor. Niet de beste plekken om een pleister op te plakken, omdat deze lichaamsonderdelen veel in beweging zijn. En vraag je peuter maar eens stil te zitten!
Snijwonden komen ook geregeld voor, bijvoorbeeld als je kindje net te dicht langs een scherpe tak of steen loopt.
Schaafwond behandelen
Bij zowel een schaafwond als een snijwond is het belangrijk om de wond eerst goed te reinigen. Zo voorkom je dat vuil en bacteriën het lichaam binnendringen, helemaal als je kindje buiten gevallen is of zich buiten gesneden heeft.
Dit kan je doen met water of ontsmettingsmiddelen. Hier reinig je de wond snel en pijnloos mee. Dek de wond daarna af met een pleister. Is het moeilijk plakken omdat de wond op een beweeglijke plek zit? Dan is een elastische pleister of pleister spray een goede optie. Smeer daarna eventueel een wondhelende zalf op de plek, zo help je de wond sneller genezen.
TIP: Vindt je kindje het spannend of vervelend als je een wondje bij hem moet verzorgen? Probeer eens de leuke kinderpleisters ter afleiding. Wat dacht je van grappige motieven als Mickey en vrienden, Cars, en Frozen?
Blaren bij je peuter
Blaren komen bij kinderen het meest voor op hun voeten. Ontdek je bij thuiskomst een blaar op het voetje van je peuter? Het is belangrijk dat je de blaar niet doorprikt. Plak er liever een blaarpleister op om verdere wrijving te voorkomen. Hiermee geneest de blaar ook beter.
Kom je vaker blaren tegen op de voeten van je kindje? Kijk dan eens naar een ander type schoenen voor je kindje, of misschien heeft hij wel een maatje groter nodig. In een gespecialiseerde kinderschoenenzaak kan je je hierover laten informeren.
Een brandwond bij je peuter
Met een peuter moet je extra oppassen met hete vloeistoffen, open vuur en hete oppervlakken. Maar: hoe voorzichtig je ook bent, een ongeluk zit in een klein hoekje. Bij brandwonden geldt: eerst water, de rest komt later. Koel de brandwond minstens tien minuten onder lauw, zacht-stromend water. Trek bij een brandwond door hete vloeistoffen de kleertjes, schoenen en (eventuele) luier van je kindje gelijk uit. Volg verder dit stappenplan op.
Blauwe plekken bij je peuter
Een blauwe plek kom je bij je peuter tegen als hij valt of zich stoot. Grote kans dus dat je ze geregeld tegenkomt! Door een val of stoot worden de kleine bloedvaten onder de huid beschadigd, waardoor het bloed zich ophoopt er een verkleuring zichtbaar wordt. Meestal wordt een blauwe plek blauw(paars) of groen en het kan zelfs een beetje gezwollen zijn.
Je kan niet veel aan blauwe plekken doen. Mocht je kindje er veel pijn aan overhouden, dan kan je de plek direct na de val of stoot koelen. De plek verdwijnt vanzelf. Krijgt je kindje wel erg snel blauwe plekken? Dan is het raadzaam om even langs je huisarts te gaan.
Een tand door de lip bij je peuter
Als je peuter valt of ergens tegenaan botst, kan hij een tand door de lip oplopen. Een veelvoorkomende wond onder jonge kinderen! De plek kan veel gaan bloeden en je kleine kan door de schrik flink gaan huilen, waardoor het er ernstig uitziet. Maar, geen zorgen, het ziet er erger uit dan het is.
Een tand door de lip verzorg je door met een (steriel) gaasje op de bloedende lip te drukken. De plek kan wat gezwollen zijn, maar gaat meestal vanzelf over. Bloedt de plek na 10 minuten nog steeds, is de lip van je peuter volledig doorboord door zijn tand en/of loopt de wond door in de huid rondom zijn lipje? Dan is het goed om contact op te nemen met je huisarts. Het kan dan zijn dat de plek gehecht moet worden.
3 stappen om een wond sneller te laten genezen
Wist je dat een goede wondverzorging een wond tot twee keer sneller kan laten genezen dan wanneer je de wond onbehandeld laat? Een goede wondzorg bestaat uit drie stappen:
Reinig: om infecties te voorkomen, is het aan te raden om de wond te reinigen van vuil, bacteriën en zichtbare deeltjes. Dit doe je met water of met een ontsmettingsmiddel.
Bescherm: laat de wond ongestoord genezen door hem te beschermen tegen vuil en bacteriën. Bedek de wond met een pleister of pleister spray.
Genees: eventueel kan je de wond een handje helpen door het regelmatig in te smeren met een goede zalf.
Door deze drie eenvoudige stappen te volgen, kan je wondinfecties bij je peuter voorkomen en een snellere genezing ondersteunen.
5 tips voor een goede wondzorg
Wondjes horen nu eenmaal bij het opgroeien. Wil je zeker weten dat je een wond goed kan verzorgen? Bekijk dan deze tips:
Schaf een EHBO-doos aan. Mocht je er nog geen hebben, haal dan een EHBO-doos in huis. Met een peuter wil je altijd goed voorbereid zijn op een snee of stoot. Zorg daarnaast altijd dat de EHBO-doos goed aangevuld blijft.
Probeer je peuter af te leiden. Als je kindje het spannend vindt om zijn wond verzorgd te krijgen, kan je hem afleiden met zijn favoriete speelgoed of door samen een liedje te zingen. En beloon hem met een pleister van zijn favoriete cartoon of kinderserie.
Kies een geschikte pleister. Tegenwoordig heb je veel meer verschillende soorten pleisters dan de standaardvariant. Denk aan waterproof, elastisch en pleisters voor de gevoelige huid. Voor elk type wond en huid is er een pleister op maat, dus bekijk welke het beste bij de situatie past.
Gebruik geen alcohol om een wond te reinigen. In tegenstelling tot wat meestal gedacht wordt, zorgt alcohol niet voor een goede reiniging of desinfectie. Het kan juist voor een branderig, pijnlijk gevoel zorgen, wat vooral voor kinderen vervelend is.
Raadpleeg bij twijfel je huisarts. Vertrouw je een wond bij je peuter niet? Bel dan altijd voor de zekerheid met je huisarts. Raadpleeg altijd je huisarts als je peuter een diepe wond heeft, de wond hevig bloedt en wanneer de wond tekenen vertoont van een infectie.